Articole recente

20 Februarie, 2011
3 Ianuarie, 2011
18 Noiembrie, 2010
11 Noiembrie, 2010
9 Noiembrie, 2010
6 Noiembrie, 2010
22 Februarie, 2009
26 Octombrie, 2008
21 Septembrie, 2008

Nostradamus şi baba

11 Noiembrie, 2010

E ora 23:30 și nu pare să fi început. Ce? Al Treilea Război Mondial, cu litere mari. Cică așa a prezis Nostradamus și baba Vanga. 11 noiembrie 2010 exact. Am citit în toate ziarele importante, am văzut și la televizor, deci trebuie să fie adevărat. Și dacă s-a amânat? De fapt, așa ar fi normal, pentru că nu e corect. Știrea a apărut doar ieri, lumea nici nu a avut timp să se pregătească cum trebuie.

Ce preziceri sunt astea de care afli în ultimul moment? O prezicere bună trebuie să îndeplinească niște condiții:

1. Persoana care o face trebuie să fie convingătoare. Nostradamus e mort de mult şi nici baba Vanga nu se simte prea bine. În plus, după cum arată, nu cred că știe semnificația cuvintelor ”radioactiv”, ”robot” și ”planetă”. Se știe că, în vremurile noastre, pentru o prezicere profesională e nevoie de un întreg grup de cercetători. Dar nu economiști, cu ei ne-am lămurit deja.

2. Catastrofa trebuie corect situată în timp. Între doi și cinci ani e intervalul optim. E timp suficient pentru ca știrea să ajungă la toți, iar panicarzii să se manifeste în voie, fără grabă sau stres. E timp pentru săpat buncăre, făcut provizii, scris cărți, vândut suveniruri. E timp chiar și pentru un film sau două.

3. Momentul trebuie să fie inevitabil. Adică nu orice eveniment se pune. Asteroizii, de exemplu, nu mai sunt la modă. Toată lumea știe că se poate scăpa ușor de ei. Încălzirea globală e prea lentă, vulcanii fac prea multă mizerie, extratereștri nu mai trec pe aici. Rămâne doar războiul mondial și armele nucleare. Bune și astea pe timp de criză.

Afară e în continuare liniște. Asta e. Mă duc să mă culc. Mâine o să mă trezesc în plin război. Din nou. Nu Al Treilea Război Mondial, cu litere mari. Nu. E vorba de războiul meu personal de fiecare zi. Primul Război Personal şi Ultimul. Se scrie tot cu litere mari și durează de mult, cam de când am început să gândesc. Cine îmi prezice și mie când se va termina?

Daniel Haiduc