Articole recente

20 Februarie, 2011
3 Ianuarie, 2011
18 Noiembrie, 2010
11 Noiembrie, 2010
9 Noiembrie, 2010
6 Noiembrie, 2010
22 Februarie, 2009
26 Octombrie, 2008
21 Septembrie, 2008

În căutarea unei forme

18 Noiembrie, 2010

Încep să mă întreb dacă blogul, în forma asta, e o idee bună. Am impresia că seamănă din ce în ce mai mult cu o succesiune de fotograme pe care încerc să o derulez cu o anumită viteză ca să obțin mișcare, iar tot ce rezultă e doar un jalnic film alb-negru fără ritm.

De fapt care e utilitatea unui blog?

Blogul ca jurnal al evenimentelor personale. Pentru asta e deja depășit. Am fost…, am vizitat…, am întâlnit… La petrecere…, la munte…, la mare…, la țară… Cine are răbdare să pună cap la cap atâtea fragmente de timp încremenit pentru a reconstitui o viață? Lumea are nevoie de jurnale în timp real, de reality-show-uri on-line, iar pentru asta există deja Facebook, există Twitter. Răspunsul absolut pentru oricine îndrăznește să întrebe ”ce mai faci?”.

Blogul ca jurnal al descoperirilor interesante. Colecție de articole, imagini, videoclipuri, filmulețe. Funcționează uneori, cu condiția ca fiecare din ele să aibă ceva senzațional, supertare sau megacool. Numai că cel care le postează își cam pierde identitatea. Devine doar un indicator într-o intersecție de drumuri virtuale pe care rătăcesc, cu creierele lor obosite, toți plictisiții on-line în căutare de ceva senzațional, supertare sau megacool.

Blogul ca jurnal al părerilor despre orice. Pare o soluție foarte populară. Păreri despre personalități, arhitectură, evenimente, rețete culinare, fotografii, mașini, filme, gadgeturi, cărți, locuri de vacanță, teatru. Nici măcar nu trebuie să fie relevante. Ele devin relevante prin alăturare, prin frecvență, prin actualitate. Un supermarket în care se bagă permenent marfă proaspătă și în care totul e la ofertă, aproape gratis. Nu costă decât un pic de timp.

Nimic din toate astea nu e ceea ce caut. Îmi trebuie altceva, o altă formă în care să torn ideile. Filmul, dacă e să fie film, trebuie să fie un serial, dar nu din acela fără legătură între episoade. Nu. Tocmai asta e problema ideilor. Nu poți dezlega misterul, nu poți rezolva crima la sfârșitul fiecărui articol. Dar, în ziua de azi, cine mai are răbdare să urmărească fiecare episod?

Daniel Haiduc